Model Question: Reasoning (IBPS Clerk 2016)

Model Question: Reasoning (IBPS Clerk 2016)

Model Question: Reasoning (IBPS Clerk 2016)

 

Directions (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

Six exams Maths, science, History, Economics, English and Hindi are to be scheduled starting from 2nd March and ending on 8th march with Sunday being an off day, not necessarily in the same order. Each of the exam has different time duration: 40 mins, 50 mins, 60 mins, 75 mins, 90 mins and 100 mins, again not necessarily in the same order.

8th march is not sunday and an exam of 40 mins is scheduled on that day. Maths exam is for less than 60 mins and is scheduled immediately before English exam. There are two exams scheduled between Hindi exam which is for 100 mins and History exam which is for 60 mins. English exam is before Sunday and there are two days between sunday and maths exam. Economics exam which is for 75 mins is not scheduled on 2nd march. The exam scheduled on saturday is of 100 mins.

 

1. How many exams are scheduled before sunday?

(a) Two                  (b) One              (c) Five                  (d) Three                  (e) None of these

 

 

2. Which of the following combinations of Exam – Day – Time Duration is correct ?

(a) English – Wednesday – 75 mins           (b) Maths – Thursday – 50 mins

(c) History – Thursday – 60 mins             (d) Hindi – Tuesday – 100 mins

(e) None is correct

 

 

3. What is the time duration of science exam?

(a) 90 mins                           (b) 75 mins

(c) 50 mins                           (d) 40 mins

(e) None of these

 

 

4. On which day is Economics exam scheduled?

(a) Monday                          (b) Saturday

(c) Tuesday                          (d) Friday

(e) Cannot be determined

 

 

5. Which day is sunday?

(a) 3rd march                    (b) 2nd march

(c) 5th march                    (d) 6th march

(e) Cannot be determined

 

 


Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.

M, V, K, D, T, J and R are seven friends studying in different classes – III, IV, V, VI, VII, VIII and IX standards. Each of them has different favourite colours – yellow, blue, red, white, black, green and violet.

J likes red and studies in Class V. R likes violet and studies in class III. M studies in Class VIII and does not like green and yellow. K likes white and does not study in VII and in IV. D studies in VI and likes black. T does not study in IV and who studies in class IV does not like green.

 

6. In which standard does ‘V’ study?

(a) IV                   (b) IX                (c)  VII                  (d) Data inadequate       (e) None of these

 

 

7. What is M’s favourite colour?

(a) Red                (b) Yellow        (c) Green              (d) Blue                             (e) None of these

 

 

8. In which standard does K study?

(a) III                  (b) V                  (c) IV                    (d) VII                                (e) None of these

 

 

9. What is V’s favourite colour?

(a) Green           (b)  Red            (c) Yellow             (d) Data inadequate         (e) None of these

 

 

10. In which standard does T study?

(a) IV                  (b) VII              (c) VIII                 (d) IX                                   (e) None of these


Answer Key:

1. (e) 2. (b) 3. (d) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (e) 9. (c) 10. (b)

 

अपने सामान्य ज्ञान को बढाने हेतु पेज को लाईक करें—https://www.facebook.com/questionsea/?ref=aymt_homepage_panel

Follow us on Twitter : https://twitter.com/

Download the new version of App now : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.questionsea.android.questionsea&hl=en

 

Share with your friends




Latest Topics